Śniadanie na piątkę! Czyli jak dobrze zacząć dzień!

0
140
Śniadanie na piątkę! Czyli jak dobrze zacząć dzień!

O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, wiedzą nawet dzieci. W końcu od małego jesteśmy tego uczeni. Jednak i dorosłym nie rzadko zdarza się jeść śniadanie w biegu, mało pożywne lub zupełnie pomijać ten posiłek. To ogromny błąd. Zapominamy o tym, jak może wpływać na nasze samopoczucie, nawet przez cały dzień. Brak energii, apatyczność, czy też poczucie ciężkości, a także podwyższony poziom glukozy, spowolniony metabolizm, a nawet problemy trawienne, mogą być skutkiem nieprawidłowego odżywiania na początku dnia lub całkowitego pomijania śniadań. Dlatego złe nawyki w tym zakresie, należy szybko poprawić! O to kilka pomysłów na smaczne, ciekawe i pożywne dania na dobry początek dnia.

Owsianka na wiele sposobów!

Dzięki różnym wariantom przygotowywania owsianki nigdy Ci się nie znudzi! To całkiem istotne ponieważ jest niezwykle pożywna. Można ją jeść na ciepło lub po ostygnięciu. Przygotowywać na bazie mleka lub wody. W połączeniu z daktylami, orzechami, imbirem, jabłkiem i cynamonem stanowi wyjątkową propozycję na te bardziej ponure dni. Dla łasuchów słodkiego poleca się owsiankę z kakao, bananem, gruszką i orzechami! Warto tez wykorzystywać sezonowe owoce! Latem warto owsiankę łączyć chociażby z truskawkami lub malinami.

Razowe naleśniki z dodatkami!

Wystarczy w tradycyjnym przepisie na ciasto naleśnikowe, zamienić mąkę na razową, by zyskać nieco bardziej pożywne naleśniki. Jedną z propozycji dodatków jest jogurt naturalny z cynamonem i odrobiną miodu, można również dodać dowolne owoce. Dla preferujących śniadania bardziej wytrawne poleca się naleśniki razowe ze szpinakiem, serem i pomidorkami koktajlowymi! Inną opcją są naleśniki z brokułami i serem podawane z sosem czosnkowym.

Szakszuka, czyli jajka na pomidorach.

To prosta, izraelska potrawa, która najlepiej smakuje z grzankami lub pieczywem razowym. Wystarczy do podsmażanych pomidorów (wcześniej sparzonych we wrzątku) z cebulą wbić jajka i poczekać, aż się zetną. Doprawienie świeżymi ziołami, sprawi, że już sam aromat śniadania, doda energii na resztę dnia. Całą potrawę można uzupełnić dodatkowymi warzywami np. papryką, szpinakiem lub szparagami.

Śniadanie we włoskim stylu – frittata!

Omlet po Włosku, czyli frittata świetnie sprawdzi się jako pierwsze śniadanie. Przygotowywana jest na bazie jajek z dodatkami takimi, jak ser oraz pomidory, można również dodać szynkę, pieczarki lub np. szpinak. Do smaku należy przyprawić czosnkiem i ziołami. To szybkie i proste danie pieczone, dzięki czemu jest dość lekkie, ale pożywne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here