Dlaczego nie wszędzie znajdzey eko-żywność?

0
172
Dlaczego nie wszędzie znajdzey eko-żywność?

Dlaczego ekologiczna żywność jest droższa od tej, którą możemy spotkać na sklepowych półkach? Czym różni się mięso z ekologicznej ubojni od tego z supermarketu? Na co zwracać uwagę, wybierając eko-produkty spożywcze?

Chociaż w Polsce powstaje coraz więcej sklepów z ekologiczną żywnością, a działy z takimi produktami są ustawiane nawet w supermarketach, to i tak zdecydowana większość produktów, które są dostępne w sklepach pozostawia wiele do życzenia. Samo stwierdzenie „zdrowa żywność” jest dosyć kuriozalne, ponieważ logicznie sądząc wszystkie inne wyroby spożywcze mogą być szkodliwe dla człowieka. Dlaczego producenci i sklepy nie oferują nam smacznego, zdrowego i odżywczego jedzenia?

Ekologia wymaga czasu

Najczęściej problem tkwi w pieniądzach. Nie trudno zauważyć, że owoce czy warzywa z ekologicznych upraw są droższe od tych najczęściej spotykanych w sklepach. Produkcja ekologicznej żywności wymaga spełnienia określonych norm, które regulują sposób uprawy roślin lub howu zwierząt. Masowi rolnicy mogą dodawać syntetyczne nawozy, chemiczne środki ochrony przed szkodnikami i wszelkie dodatki, które zapewniają szybki i stabilny wzrost. Ekologiczna uprawa jest zdecydowanie bardziej trudniejsza i czasochłonna. To dlatego pryskane jabłka są tańsze od tych, które wyrosły bez żadnych sztucznych środków. Podobnie jest w przypadku mięsa, jajek i innych przetworów. Kurczaki z supermarketu są karmione syntetyczną paszą wzbogaconą sterydami, by mięsa było więcej oraz by mogło szybciej trafić na sklepowe półki.

Ekologia z importu

Wysokie ceny ekologicznej żywności po części biorą się także stąd, że ekologiczne gospodarstwa i zakłady produkcyjne należą do mniejszości. Najczęściej więc takie produkty są sprowadzane z krajów, w których branża eko jest zdecydowanie bardziej rozwinięta, np. z Niemiec. Wyższe ceny są więc wypadkową kosztów sprowadzenia tych produktów zza granicy. W Polsce działają zaledwie trzy ekologiczne ubojnie. Mięso typu MOM, które oddzielane jest od kości mechanicznie jest łatwiejsze w przygotowaniu do sprzedaży, ale jest zdecydowanie gorszej jakości.

Jak rozpoznać eko-żywność?

Nieekologiczne mięso jest naszpikowane konserwantami, hormonami wzrostu i polepszaczami smaku. Te substancje mogą działać uczulającą i nie są zbyt zdrowe. Aby wybrać ekologiczną żywność, warto przyglądać się etykietom na opakowaniach. Przetwory mięsne powinny zawierać ponad 95 proc. mięsa w składzie. Wybierajmy jajka, które oznaczono klasą 0. Pochodzą one od kur z wolnego wybiegu, a nie z drobiu trzymanego w klatkach. Ekologiczną żywność można rozpoznać po tym, że z wyglądu nie jest ona idealna. Jajka będą nierówne, warzywa i owoce nie zawsze dokładnie okrągłe i wymierzone na tę samą długość. Mogą być też po prostu brudne, ponieważ urosły w ziemi, a nie na słomianej ściółce. Pewność dadzą nam certyfikaty potwierdzające ich ekologiczne pochodzenie.

Ekologiczna żywność jest obecnie coraz łatwiej dostępna. Chociaż niestety wciąż najwięcej produktów pochodzi z importu, a nie od rodzimych dostawców. Pamiętajmy, że swoimi decyzjami zakupowymi mamy niejako wpływ na to, co będzie znajdowało się na sklepowych półkach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here